Çini Nasıl Yapılır?

Şubat 22, 2009

Çini sanatı tek başına süslemeden ibaret bir sanat değildir. Süslenecek madde, buna şekil verilmesi, fırınlanması, süslenmesi, sırlanması hepsi birer aşamadır. Bu aşamalar bazen farklı kişiler tarafından bazen de aynı kişi tarafından yapılabilir.

Belki tabak, pano gibi şekiller(çinicilikte form olarak bilinir) kolay yapılır. Günümüzde de zaten bu formlar el ile değil kalıplar yardımıyla yapılır. Ama vazo, top, likörlük gibi formlar, her biri ustanın elinde teker teker şekil alır. Bu işlem yapılırken, çini hamurunun altında sürekli dönen çarktan dolayı işi yapanlara çarkçı denilmektedir. Çark ustaları, dönen hamura yavaş yavaş şeklini verir, düzeltmelerini yapar, pürüzlerini giderir ve o çiniyi çarktan alır. Oluşturulan şeklin korunması ve çamurun sertleşmesi için, işlenen hamur fırında pişirilir. 8-10 saat 800-900 derece fırında kalan çinimiz artık bisküvi adını almaktadır.

Bisküvi halinde gelen çininin üzerine işlenecek desenin çizimi yapılır. Çizim de sandığımız kadar kolay değildir. Vazoya desen çizdiğinizi düşünün. Zaten yüzey düz değil, yapacağınız deseni o alana sığdırmanız gerekiyor vs. Bu gibi zorluklardan dolayı da çiniciler bir yöntem geliştirmiş. Önceden ölçüleri belirlenen bir kağıda desen çiziliyor. Daha sonra çizgilier,belli aralıklarla iğneyle deliniyor. Daha sonra bu kağıt üstünde kömür gezdirilerek deliklerden çizimin ana hatlarının çiniye geçmesi sağlanıyor. Çizim belirginleştiriliyor.

Sıra geldi çizimi yapılan çinileri boyamaya. Öncelikle çizgilerin olduğu bölümler mavi veya siyah tahrir boyasıyla tekrar çiziliyor. Sonra da bu çizgilerin arası istenen renkte boyanıyor. Bu işin ilginç kısımlarından birisi de bu aşamada görünen renklerin, çininin işlemleri bittikten sonra görünecek renklerden oldukça farklı olması. Özellikle bu işe yeni başlayanlar için rengi tutturmak çok zor oluyor.

Çizim ve boyaması biten çiniler sırça ile kaplanıyor. Tarihte çeşitli sır teknikleri kullanılsa da günümüzde şeffaf sır tercih ediliyor. Sır dediğimiz maddeyi cila gibi düşünebiliriz. Sırça ile kaplanan çiniler ikinci kez fırına veriliyor. Yine uzun bir süre yüksek sıcaklıkta pişen çiniler artık mekanları süslemeye ve hediyelik eşya olarak satılmaya hazır…

Çini hakkında daha geniş bilgi için çini sitesine bakabilirsiniz.

About these ads

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: